Южна Америка

Южна Америка е четвъртият по площ и петият по население континент на Земята. Той се намира между Тихия и Атлантическия океан и е свързан със Северна Америка посредством Панамския канал. По западния бряг на континента преминава планинската верига Анди. В района на Мендоса се извисява най-високият връх на континента - Аконкагуа (6960 м). В Южна Америка се простират голям брой тропитески гори, там протича и най-пълноводната река в света - Амазонка.

В Южна Америка се намират Аржентина, Бразилия, Боливия, Венецуела, Колумбия, Гаяна, Суринам, Еквадор, Парагвай, Уругвай, Перу, Френска Гвиана, Чили и Фолкландските острови. Най-голямата страна на континента е Бразилия, която е на пето място по големина в света след Русия, Канада, САЩ и Китай. Бразилия е и най-населената страна в Южна Америка. След нея се нарежда Аржентина.

Основни туристически дестинации в Южна Америка са Буенос Айрес, езерните райони около Барилоче и пустинята Патагония (Аржентина), Рио де Жанейро (Бразилия), езерото Титикака (на границата на Боливия и Перу), Куско и Мачу Пикчу (Перу), Андите и други.

Южна Америка е родила и продължава да създава едни от най-добрите и атрактивни футболисти в света. Водещите футболни страни са Бразилия, Аржентина и Уругввай.